Het geheim van een lange relatie

Het geheim van een lange relatie

Het geheim van een lange relatie is eigenlijk niet eens een echt geheim. Je kunt het vergelijken met het geheim van lang leven.Het geheim is: doorgaan, gewoon doorgaan met ademhalen en af en toe een goede doorsmeerbeurt. Deze periode na de feestdagen is de laatste jaren steeds meer de periode van scheidingen geworden, net als vlak na de zomervakantie.

Je hebt je net een maand lang zitten plat evalueren over het afgelopen jaar, zowel op werk- als op privégebied. Je hebt net ‘genoten’ van alle tradities rondom de decemberfeestdagen en je denkt: ‘Is dit alles?’ Je hebt je heerlijk geërgerd aan al die oubollige dingen die je partner altijd rondom deze tijd doet en je denkt: ‘Nu is het genoeg.’

Dan kun je besluiten om uit elkaar te gaan, zeker als jullie relatie al heel erg verstoord is. Je kunt ook eens kijken wat je kwijt bent geraakt. Want ooit waren jullie dolverliefd op elkaar. Ooit kon je niet wachten om samen te zijn. Ooit wist je achter elkaar alle goede eigenschappen en vertederende onvolkomenheden van je lief te benoemen. Waar is al dat begrip, al die vertedering, warmte en liefde gebleven? En wat heb jij daaraan bijgedragen?

Je kunt januari ook gebruiken om je relatie een goede doorsmeerbeurt te geven door een aantal dingen te doen:

  • Haal eens herinneringen op aan de eerste keer dat jullie elkaar ontmoeten. Wat vond je toen zo leuk aan elkaar?
  • Schrijf alle goede eigenschappen van je lief op, van de allerkleinste tot de levensgrote.
  • Schrijf alles op waar je je bij elkaar aan ergert en vertel om de beurt waarom. Bedenk erbij dat het de realiteit van de ander is, dus het klopt altijd, al heb jij er een heel andere kijk op. Geef de ander de kans om zijn of haar realiteit uit te leggen.
  • Vertel elkaar wat jou helpt als je ruzie hebt, om uit die ruzie te komen. Je zult versteld staan hoe eenvoudig het is.
  • Schets hoe het leven zou zijn, als jullie niet meer bij elkaar zouden zijn. Wat zijn de voordelen, wat ga je missen.
  • Bedenk een reeks van dingen die je kunt doen als je ruzie hebt gehad en je het goed wilt maken met elkaar.
  • Je kunt ook de Veertig Vileine Vragen voor Geliefden of de Veertig Vileine Vragen voor Conflicten aanschaffen en die met je partner spelen (stop@coachingcarrousel.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.