De wereld draait om

De wereld draait om

De wereld draait om:

  • de zon
  • zijn as
  • liefde
  • samen dingen doen

Zo maar wat antwoorden op mijn vraag: ‘Waar draait de wereld om?’

Bij ruzie is dat soms moeilijk te vergeten. Die ander zit je zo onder je huid, dat je denkt dat alles wat die ander doet er helemaal op gericht is om jou te pakken te nemen. En als je een stevige ruzie hebt, denkt de ander dat ook weer van jou. En zo kun je elkaar van van alles betichten, zonder te checken of wat die ander doet ook echt zo onaardig bedoeld is. Want zeg nou zelf, aan zo’n ^&%$^&&* ga je toch niet vragen wat hij precies bedoelt? Nee, dat weet je wel! Hij wil jou te grazen nemen! Maar de wereld draait niet om jou alleen. En anderen hebben het echt niet speciaal op jou gemunt.

In feite is iedereen bezig met zichzelf: zijn eigen doelen verwezenlijken, zijn eigen behoeften bevredigen zonder daarbij een ander te willen kwetsen. Alleen dat gebeurt soms wel. Bijvoorbeeld als je loopt te dromen en tegen iemand aanbotst. Echt niet je bedoeling om die ander pijn te doen. Of je bent met het verkeerde been uit bed gestapt en je scheldt je lief uit. Dat heeft niets met je lief te maken, alleen met je eigen chagrijn. Omdat je lief niet voor niets je lief is, trekt die zich dat niet aan. Daarom kunnen relaties ook zo lang duren, als je beiden maar weet wanneer je iets echt serieus moet nemen en wanneer je kunt denken: ‘Het waait wel weer over.’

Als je ruzie hebt, wordt het moeilijker om je niets aan te trekken van die ander. Maar door het zo persoonlijk te maken, geef je de ander ook steeds meer macht over jou. Je doet dingen niet meer uit jezelf, je reageert op wat die ander doet. En daarmee laat je die ander bepalen hoe jij je gedraagt. Raar toch, als je ruzie hebt met iemand?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.