Maak eens ruzie!

Maak eens ruzie!

‘Ik vind ruzie zo erg, het liefst vermijd ik conflicten,’ vertellen de deelnemers aan mijn workshops  keer op keer. Bang voor de emoties, voor de pijn, voor het verbreken van een relatie, hoe slecht die ook is. Ze bedenken de meest verschrikkelijke scenario’s die zeker zullen volgen als ze een keer hun mening geven, of het oneens zijn met iemand, maar ze vergeten de andere kant van de medaille: door te vermijden kun je juist ruzie krijgen.

Op zich is ontwijken of vermijden een van de vijf manieren om met een lastige situatie om te gaan. Dat doe je als je in een situatie komt, waarbij je inschat dat de ander veel sterker is dan jij en jij alleen maar kunt verliezen. Ontwijken kan handig zijn, maar niet altijd. Daarom is het goed als je ook kunt confronteren (iemand aanspreken), toegeven, compromissen sluiten of samenwerken.

Iemand aanspreken op zijn gedrag is best eng. Je bent vaak bang dat de ander geen kritiek wil horen en boos wordt. En als die ander boos wordt, krijgen jullie vast ruzie en dan …

STOP!

Wat gebeurt er als je ruzie vermijdt met iemand die jou en zichzelf gelijkwaardig vindt?

  • Als je jezelf onderschat, zul je iedere tegenstander sterker inschatten jezelf. Daardoor zul je niet terugvechten, maar een ruzie vermijden.
  • De ander kan dan denken dat je het allemaal niet zo belangrijk vindt en gaat lekker door. Jij vecht er immers niet voor? Als jij niet vertelt wat jou dwars zit, moet die ander gaan raden. En helaas zijn de meeste mensen niet helderziend en snappen ook oprecht niet wat jou beweegt, als je het ze niet vertelt.
  • De ander kan ook geïrriteerd raken, omdat je het allemaal maar over je heen laat gaan. Interesseert het je wel wat er gebeurt? Vind je jullie relatie niet belangrijk genoeg om ervoor te vechten?
  • De ander kan zich genegeerd voelen: hij steekt zoveel energie in deze situatie en jij loopt weg.
  • De ander kan zich niet serieus genomen voelen: hij probeert uit te leggen wat er aan de hand is en jij reageert daar niet op.

Door te vermijden ontneem je jezelf en de ander de kans om uit te diepen wat belangrijk is voor jullie beiden en jullie relatie te verdiepen.
Als je iemand belangrijk vindt en als je jullie relatie belangrijk vindt, neem dan eens de moeite om lekker ruzie te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.